· 

Merijn Tinga surft van Londen naar Parijs

Op zaterdag 22 juni vertrekt ’Plastic Soup Surfer’ Merijn Tinga vanuit Londen. Hij zal vanuit daar naar Parijs surfen om aandacht te vragen voor effectieve oplossingen tegen plastic zwerfafval in de Noordzee.

Foto: campagne kick-off met olympisch kampioen Kiran Badloe op 12 juni. Foto: Marjolein Vinkenoog

Tinga wil dat Frankrijk statiegeld invoert op plastic flesjes. Hij surft op een windsurfboard dat onder andere gemaakt is van plastic flessen afkomstig uit de Seine. Tinga hoopt na 19 dagen op 11 juli aan te komen in Parijs. De Parijse burgemeester Anne Hidalgo zal hem ontvangen. Tinga: “Met haar hulp organiseer ik een conferentie over statiegeld op de avond van mijn finish in Parijs. Met die conferentie wil ik voor een doorbraak zorgen.” Merijn Tinga vecht al tien jaar tegen plasticvervuiling en schreef in 2017 de Tweede Kamer motie die de invoering van statiegeld voor plastic flesjes en blikjes mogelijk maakte.

Uitdagende route
Dit is de 10de langeafstands surf expeditie die Tinga onderneemt. Zaterdag klimt hij naast de Tower Bridge in Londen op zijn gerecyclede windsurfboard. Tinga: “Ik voel me fit en train elke dag, maar ik weet dat het een uitdagende tocht wordt. Het navigeren langs de krijtrotsen in het kanaal waar een sterke vloedstroom langs raast zal al mijn concentratie vergen. Plus, zodra ik veilig water bereik - de monding van de rivier de Seine - zullen mijn spieren pas echt getest worden.” Tinga zal tegen de stroom in naar Parijs moeten peddelen (40 km per dag).
De surftocht van London naar Parijs is het vervolg op de windsurftocht van Oslo naar Londen (1800 km) in 2023. Ook die expeditie stond in het teken van statiegeld invoering, toen gericht op Groot-Brittannië. Met succes; aangekomen in London vorig jaar werd Tinga met wetsuit nog aan, ontvangen in Westminster door de Lords en kamerleden en overhandigd een brief voor de minister.

Statiegeld conferentie als finish
In Parijs zal Tinga alle Franse statiegeld belanghebbenden bijeenbrengen om hen gezamenlijk tot vervolgstappen te laten komen. Naast de cijfers over de effecten in Nederland heeft Tinga persoonlijke boodschappen van voormalig ministers en andere politici die eerder statiegeld invoerden in Noorwegen, Estland, Australië en Nederland voor de aanwezigen. Tinga: “Burgemeesters hebben veel macht in Frankrijk. Ik hoop dat mijn reis, argumenten en mijn statiegeld invoering-ervaring de invloedrijke aanwezigen uit politiek en bedrijfsleven zullen aanzetten om haast te maken met het invoeren van statiegeld in Frankrijk.”

Surf to Sender
Tijdens zijn zeil en surfreizen zag Tinga zwerfafval uit Groot-Brittannië maar ook uit Frankrijk drijven. Hij
raapte op de Zweedse en Noorse kust flesjes uit Engeland en Nederland. Tinga; “ Plastic afval uit
Frankrijk en uit de Seine belandt via zeestroming bij ons op de kust en zelfs helemaal in Scandinavië. Met
deze expeditie wil ik symbolisch die Franse plastic flesjes terug te brengen naar de bron: surf to sender”.
Surfboard van schimmel Tinga is van oorsprong bioloog en kunstenaar. Het windsurfboard is gemaakt van plastic flesjes uit de Parijse Seine, de Londense Thames, gerecycled piepschuim en schimmeldraden (mycelium). Het
surfboard maakte hij samen met de bekende surfboardmaker Ron van den Berg, studenten van Hogeschool Inholland en Synprodo een bedrijf dat 100% gerecycled piepschuim maakt. Het is het zesde surfboard gemaakt van plastic afval dat Tinga gebruikte voor zijn in totaal tien lange afstand surf-expedities.

Aftrap campagne

De campagne werd afgelopen woensdag in Scheveningen afgetrapt door Olympisch windsurfkampioen
Kiran Badloe die symbolisch de alternatieve olympisch fakkel overhandigde aan Tinga. Deze fakkel neemt
hij mee naar Parijs. De reis van de ’Plastic Soup Surfer’ is te volgen via zijn sociale media en via www.plasticsoupsurfer.org. Mensen met een zeilboot kunnen meezeilen met Tinga op 26 of 27 juni tijdens de overtocht van Folkstone (GB) naar Boulogne sur Mer (FR).

Reactie schrijven

Commentaren: 0