· 

Start expeditie Londen-Parijs op gerecyclede windsurfplank

Zaterdag 22 juni is Merijn Tinga, ook bekend als de ‘Plastic Soup Surfer’, officieel begonnen aan zijn 10de
surfexpeditie.

Officiële start onder de Tower Bridge van de surfexpeditie Londen - Parijs 2024 (zaterdag 22 juni, 2024, fotocredits: Esther Leystra

Hij vertrok vanaf de iconische Tower Bridge in Londen op zijn surfboard, gemaakt van gerecyclede materialen en plastic zwerfflesjes flesjes uit de Seine en Thames. Zijn doel is aandacht te vragen voor effectieve oplossingen tegen plastic zwerfafval en een snelle invoering van statiegeld op plastic flesjes in Frankrijk. In Parijs ontmoet
Tinga de burgemeester Anne Hidalgo en organiseert met haar hulp een conferentie rond statiegeld met de belangrijkste belanghebbenden.

Tinga surft eerst langs de Engelse kust en heeft onderweg diverse ontmoetingen gepland. Zo zal hij deelnemen aan een beach clean-up en lokale burgemeesters ontmoeten, waaronder die van Whitstable. "Na alle voorbereiding mag ik eindelijk het water op, dat voelt als een verlossing. Het weer lacht me toe, ik mag beginnen op de Thames met een licht windje in de rug.”

Europa rond: van Oslo naar Londen naar Parijs
Deze surfexpeditie bouwt voort op zijn vorige tocht van Oslo naar Londen (1800 KM) in 2023. Toen bracht hij in Zweden gevonden Engelse zwerfflesjes terug naar de bron: Engeland. Daar werd hij uiteindelijk ontvangen in Westminster in zijn wetsuit. “Na de surfexpeditie hebben we contact gehouden met politici en NGO’s. Helaas is de invoering van statiegeld uitgesteld tot 2027. We blijven uiteraard alle ontwikkelingen rondom het beleid van invoering van statiegeld volgen. Maar we laten Engeland nu achter ons en richten ons op Frankrijk”, aldus Tinga.

Ludieke olympische fakkel: “Iedereen is nieuwsgierig!’’
Merijn Tinga neemt een alternatieve Olympische fakkel mee, gemaakt van plastic flesjes. Deze fakkel gaat van hand tot hand. De fakkel begon bij Olympisch windsurfkampioen Kiran Badloe en via politici, NGO’s, influencers en andere geïnteresseerden eindigt deze uiteindelijk in de handen van de burgemeester van Parijs. Tinga: “De bont gekleurde fakkel trekt al veel aandacht. Het is datgene wat alle mensen die we ontmoeten met elkaar verbindt.”

“Niks is nog zeker”
Hoewel Tinga blij is om na maandenlange voorbereiding op zijn board te stappen, begint hij ook de druk
te voelen. Tinga: “Het gaat nu echt gebeuren, het moment waar we zo lang naar hebben toegewerkt. Alle stukjes moeten in elkaar vallen, maar het is altijd weer spannend.” De oversteek van Engeland naar Frankrijk over een aantal dagen blijft spannend. Het is voor de eerste keer dat Merijn met zijn surfplank zal oversteken. Vorig jaar moest hij zijn plan last-minute omgooien vanwege extreem harde wind. De finish van Tinga staat gepland op 11 juli. Daar zal hij alle Franse statiegeld belanghebbenden bijeenbrengen om hen gezamenlijk tot vervolgstappen te laten komen. Naast de cijfers over de effecten in Nederland heeft Tinga persoonlijke boodschappen van voormalig ministers en andere politici die eerder statiegeld hebben ingevoerd in Noorwegen, Estland, Australië en Nederland voor de aanwezigen.

Surfboards van plastic afval
Merijn Tinga, bioloog en kunstenaar, maakte zijn windsurfboard van plastic flesjes uit de Seine en Thames, gerecycled piepschuim en schimmeldraden (mycelium). Hij werkte samen met surfboardmaker Ron van den Berg, studenten van Hogeschool Inholland en Synprodo. Het is zijn zesde surfboard van plastic afval voor langeafstands expedities. Tinga vecht al tien jaar tegen plasticvervuiling en schreef in 2017 de Tweede Kamer motie die de
invoering van statiegeld voor plastic flesjes en blikjes mogelijk maakte. De reis van de ‘Plastic Soup Surfer’ is te volgen via zijn sociale media en via www.plasticsoupsurfer.org. Mensen met een zeilboot kunnen meezeilen met Tinga op 26 of 27 juni tijdens de overtocht van Folkstone (GB) naar Boulogne sur Mer (FR).

Reactie schrijven

Commentaren: 0