· 

Fiets-voetgangersbrug moet volgens SGP 'Battapor' gaan heten

Na het openen van het nieuwe park “De Helling” bij de Kop van het Dok stond geschreven dat de inrichting van dit gebied is voltooid.

Fiets-voetgangersbrug over het Dok  © VLI Media

Naar de mening van de SGP is dit niet het geval. De fiets-voetgangersbrug over het Dok mist nog een naam. "Naar onze mening moet deze brug de naam 'Battapor' gaan krijgen."

De huidige brug ligt op de plaats waar vroeger de schipdeuren waren, die ervoor zorgden dat de hellingen werden afgedicht/afgesloten. Deze deuren hadden de vorm van een boot zodat deze deuren konden drijven. Tijdens de bouw van de schepen op de helling werden deze deuren gevuld met water, zodat ze afzonken in de sponningen. Deze schipdeuren werden vroeger in het Frans aangeduid; bateau porte.

Over de bateau porte was een brug. De werknemers van de Schelde moesten over deze brug lopen om bij het schip in aanbouw te komen of om aan de overkant van het Dok te geraken. Een vaste uitgesproken zin van de Schelde-werknemers was: “dan moet je over de Battapor”. Battapor is een verbastering van de Franse aanduiding van schipdeur: bateau porte. Iedere oud-Scheldewerknemer, die tot 1993 op locatie van het huidige Scheldekwartier heeft gewerkt, kent deze naam.

Wanneer het gebouwde schip van de helling moest, werden de bateau portes gevuld met perslucht, zodat de schipdeuren gingen drijven. De schipdeuren werden vervolgens met  hijskranen van De Schelde naar de kant geleid om het schip te water te kunnen laten. Uitsparingen in de vroegere en huidige brug wijzen daarop, daar zaten de hijsogen. Het bureau MA.AN, dat het park op de Helling heeft ontworpen, heeft deze uitsparingen in de huidige brug laten terugkomen om blijvend te verwijzen naar het feit dat onder deze brug de bateau portes waren afgezonken en werden opgehesen en naar de kant geleid.

"Omdat deze brug nu belangrijk is voor onze inwoners en bezoekers om per fiets, te voet of per scootmobiel naar de overkant van het Dok te komen, is de SGP van mening dat deze brug de verbasterde naam “Battapor” verdient. Daarmee doen we recht aan het ”voetgangers-vakjargon” van de vroegere Scheldewerknemers, de industriële geschiedenis van dit gebied en het huidige ontwerp van deze brug." Stelt Lilian Janse-van der Weele.

Daarom wil de SGP de volgende vragen aan het college stellen:
Is het college bereid, gezien de industriële geschiedenis en de belangrijke functie van deze brug van toen (werknemers van De Schelde) en nu (inwoners en bezoekers),  om deze brug de naam “Battapor” te geven?
Is het college bereid om, in passend materiaal, deze naam te bevestigen op/aan deze bewuste brug?
Is het college bereid om een informatiebord bij de Battapor-brug te plaatsen, in stijl van de overige informatieborden in het Scheldekwartier, waarop uitleg wordt gegeven over de verbasterde naam “Battapor”, uitleg over de schipdeuren/bateau portes, die vroeger onder deze brug afgezonken waren en uitleg over het huidige ontwerp (de uitsparingen) van deze brug?

Download
Battapor naam voor de fiets-voetgangersb
Adobe Acrobat document 359.8 KB

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Els Voet (woensdag, 24 juli 2024 10:31)

    Na dit verhaal gelezen te hebben, vind ik dit een uitstekend idee. De naam en het verhaal erachter.
    Een bordje met uitleg over de naam is natuurlijk een "must".

  • #2

    JanJ (woensdag, 24 juli 2024 13:12)

    Ik weet niet anders dan het de helling-brug werd genoemd?