· 

Hollandse en Belgische nieuwe bij Film by the Sea

Bij Film by the Sea gaan dit jaar veel nieuwe Nederlandse films in première! Het festival opent met Een Schitterend Gebrek van Michiel van Erp, de ambitieuze verfilming van Arthur Japins gelijknamige internationale bestseller.

Film by the Sea 2023  Foto: © VLI Media

Daarnaast worden Oek de Jongs Hokwerda’s kind in de verfilming van Boudewijn Koole en Poison, de internationale verfilming van Lot Vekemans’ toneelstuk ‘Gif’ met hoofdrollen voor Tim Roth en Trine Dyrholm, in competitie vertoond. De 26e editie van Film by the Sea loopt van 6 tot en met 15 september in Vlissingen en diverse andere steden in Zeeland en Noord-Brabant.

Ook te zien zijn de avontuurlijke ontdekkingsreis De Wilde Noordzee (van de makers van De nieuwe wildernis), Last Days van Maartje Seyferth en Victor Nieuwenhuijs, het LHBTQIA+ speelfilmdebuut Out van Dennis Alink, de documentaire Playing the Changes – Tracking Darius Brubeck van Michiel ten Kleij en de in Amerika gedraaide muzikale speelfilm Heart Strings van Ate de Jong, de Oekraïens- Nederlandse speelfilm Forever - Forever van Anna Buryachkova en de Turks-Nederlandse documentaire Translating Ulysses van Aylin Kuryel en Firat Yücel.

V.l.n.r. met de klok mee Een Schitterend Gebrek, Hokwerda’s kind, De Wilde Noordzee, Poisona.

Verder zijn nog te zien De jacht op Meral Ö van Stijn Bouma, over de zorgtoeslagaffaire, Como el viento (voorheen Crossing) van Jacqueline van Vugt en last but not least de korte film Het kistje van Silvester Zwaneveld naar een verhaal van en met Freek de Jonge. Onze zuiderburen zijn vertegenwoordigd met De magneet man van Gust Van den Berghe, Amal van Jawad Rhalib, J’aime la vie van Mathias Sercu en Quitter la nuit van Delphine Girard.

Film & Literatuur Competitie
In de Film & Literatuur Competitie is Poison als negende film toegevoegd. De films worden beoordeeld door een Vakjury onder voorzitterschap van filmmaker Jos Stelling. De overige juryleden zijn actrice en theatermaker Bodil de la Parra, schrijfster Corine Nijenhuis, acteur Daniël Boissevain en schrijfster Aya Sabi. Alle leden van de Vakjury van Film by the Sea 2024 hebben een film uitgekozen, die ze tijdens het festival persoonlijk zullen inleiden.

Van boek naar doek: literaire talkshows tijdens Film by the Sea
Tijdens Film by the Sea vinden onder de titel Van boek naar doek diverse vrij toegankelijke talkshows plaats, waarin auteurs, scenarioschrijvers en regisseurs ingaan op het traject van adaptatie tot verfilming. Op het programma staan de volgende gesprekken:

    Het smelt – Auteur Lize Spit en scenarioschrijver en regisseur Veerle Baetens
    Een Schitterend Gebrek - Auteur Arthur Japin en regisseur Michiel van Erp
    Hokwerda’s kind - Auteur Oek de Jong en scenarioschrijver en regisseur Boudewijn Koole
    Poison (Gif) – Auteur en scenarioschrijver Lot Vekemans en regisseur Désirée Nosbusch

Over Film by the Sea
Film by the Sea is het vierde filmfestival van Nederland en jaarlijks één van de belangrijkste culturele evenementen in Zeeland. Van 6 tot en met 15 september 2024 beleeft het festival zijn 26e editie. Niet alleen boekverfilmingen en Franstalige films, maar ook Zeeuwse films en documentaires krijgen ruime aandacht. In de sectie Panorama worden de beste nieuwe kwaliteitsfilms van dit moment vertoond.

Reactie schrijven

Commentaren: 0