· 

Gemeente Vlissingen wil vuurtoren behouden

Op het Keizersbolwerk in Vlissingen staat de iconische rode vuurtoren en deze trotseert weer en wind, maar verkeert al jarenlang in een slechte staat.

Vuurtoren op het Keizersbolwerk. Foto: © VLI Media

Vorig jaar was er sprake van dat het havenlicht (het rode vuurtorentje) een opknapbeurt zou krijgen. De eigenaar van de vuurtoren is Rijkswaterstaat, en de gemeente is al geruime tijd in gesprek over de overname van de vuurtoren. Daar lijkt nu dan een doorbraak in te zijn gekomen. 

Vlissingen wil vuurtoren behouden
De vuurtoren op het Keizersbolwerk in Vlissingen blijft behouden. Het rode torentje moet nodig gerenoveerd worden maar eigenaar Rijkswaterstaat wil het eigenlijk vervangen door een paal met een oeverlicht. Laat Omroep Zeeland weten via een teletekst bericht

Screenshot teletekst bericht Omroep Zeeland.

Het havenlicht is van architectuurhistorische waarde, al is de huidige vuurtoren een in 1989 gebouwde replica van het oorspronkelijke torentje. In 2013 werd de oude verlichting nog vervangen voor LED-verlichting. Maar ook die replica is nu zichtbaar aan groot onderhoud toe. De vuurtoren heeft volgens de gemeente geen beschermde status. Het Keizersbolwerk is wel een rijksmonument.  

Historische betekenis van het object en zijn omgeving
Op het in 1548 gebouwde Keizersbolwerk van de stad Vlissingen stond vanaf 1830 een houten havenlicht. In 1835 nam het departement van Marine het eigendom en het beheer van dit havenlicht over van de stad. Op 25 mei 1875 werd een contract gesloten met de firma L.I. Enthoven uit Den Haag, over de bouw van een gietijzeren lichtop-stand. In de jaren vijftig en zestig was het havenlicht uitgerust met een gas gloeilicht in een trommeloptiek.

Na de jaren 60 werd een trommeloptiek van de vierde grootte van de firma Barbier, Bénard et Turenne uit Parijs geplaatst. Deze optiek dateerde van rond 1900 en was van elders afkomstig. De lichtbron was een elektrische gloeilamp. In 2013 werd de trommeloptiek verwijderd om plaats te maken voor een modern led-armatuur: een stalen koker met verschillende openingen waarachter gekleurd licht de diverse sectoren vormen.De sectoren in het lichthuis waren nu niet meer nodig en werden eveneens verwijderd. Het lichtkarakter bleef behouden. Dat bleef zo tot 2022. Inmiddels schijnt er alleen nog maar rood licht.

Meer over het havenlicht van Vlissingen door de jaren heen lees je hieronder via het PDF bestand.

Download
Het havenlicht van Vlissingen.pdf
Adobe Acrobat document 2.2 MB

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Kees Jan Dellebeke (donderdag, 15 augustus 2024 11:53)

    Vaak in bed liggen tellen wanneer het volgende 'zwaailicht' van de Vlissingse vuurtoren over het behang van mijn zolderkamertje in de Oranjestraat gleed. Ik gun die momenten in de nacht elk kind!