· 

Liveconcert van & documentaire over baanbrekende Afrikaanse jazzpioniers

De 26e editie van Film by the Sea presenteert een unieke double bill: de swingende documentaire over vader en zoon Brubeck en de verbindende kracht van muziek ten tijde van Apartheid, gevolgd door een spetterend live optreden van The Darius Brubeck Quartet in het CCXL Theater in Vlissingen op 8 september.

Foto: Rob Blackham

Zo vader, zo zoon: Darius Brubeck is niet alleen een internationaal vermaarde Amerikaanse pianist en componist, auteur én oud-universiteitsprofessor, maar ook de zoon van Dave Brubeck, een van de meest iconische jazzpianisten aller tijden. Dave was de eerste jazzmuzikant die in 1958 achter het IJzeren Gordijn optrad in onder meer in Polen, waar jazz werd ontvangen als de muziek van de vrijheid. Darius stapte in de voetsporen van zijn vader, toen hij tijdens het Apartheidsregime Afrika’s eerste universitaire jazzopleiding oprichtte, die voor iedereen toegankelijk was. In een periode waarin Zuid-Afrika politiek, cultureel en maatschappelijk verdeeld was, bracht hij zo mensen bij elkaar en liet hij zien dat muziek geen kleur kent.

Regisseur Michiel ten Kleij volgende Darius Brubeck vijf jaar lang over de hele wereld en destilleerde uit zijn opnames en een rijkdom aan archiefbeelden de documentaire Playing the Changes - Tracking Darius Brubeck. Deze muzikale odyssee naar de parallellen en invloeden van vader en zoon Brubeck wordt op Film by the Sea twee keer vertoond in aanwezigheid van Brubeck en filmmaker Michiel Ten Kleij.

Het ideale moment is de zondagmiddagvoorstelling op 8 september, want dan kun je na het zien van deze indrukwekkende documentaire de verbindende kracht van jazz aan den lijve ervaren tijdens het eenmalige optreden van The Darius Brubeck Quartet in het CCXL Theater. Het kwartet bestaat uit Darius Brubeck (piano), Dave O'Higgens (saxofoon), Matt Ridley (bas) en Wesly Gibbens (drums) en staat bekend om hun perfect op elkaar ingespeelde spel en bevlogen optredens met geweldig fijne ritmes en dito melodieën. Tijdens deze live performance op Film by the Sea brengt het een mix van composities van Darius zelf ten gehore, Zuid-Afrikaanse jazz en uiteraard hits van Dave Brubeck zoals ‘Take Five’ en ‘Blue Rondo à la Turk’.

Dit optreden is tot stand gekomen met steun van de VandenEnde Foundation.

The Darius Brubeck Quartet live (concert)
Zo 8 sept 16:45 U Zaal CCXL, Vlissingen

Playing the changes - Tracking Darius Brubeck (film)
Zo 8 sept 14:45 U Zaal 2, Vlissingen
Za 14 sept 09:30 U Zaal 6, Vlissingen

Reactie schrijven

Commentaren: 0