· 

Bibliotheken Zeeland vragen extra aandacht voor laaggeletterdheid

Bibliotheken in Zeeland vragen extra aandacht voor laaggeletterdheid in de Week van Lezen en Schrijven

© RTV Vlissingen

Tijdens de landelijke Week van Lezen en Schrijven (8-15 september 2024) richten de Zeeuwse Bibliotheken zich op de grote groep mensen die moeite heeft met lezen, schrijven, rekenen en/of digitale vaardigheden. In Zeeland betreft dit ongeveer 14 procent van de volwassen bevolking. Samen met Stichting Lezen en Stichting ABC willen de bibliotheken laaggeletterdheid deze week extra onder de aandacht brengen.

Taalcafé
De Bibliotheken in Zeeland bieden op een laagdrempelige manier activiteiten aan mensen die hun taal- en digitale vaardigheden willen verbeteren. De Bibliotheken organiseren wekelijks Taalcafés en taallessen. Tijdens een Taalcafé oefenen deelnemers onder de begeleiding van vrijwilligers op een laagdrempelige, leuke én gezellige manier hun spreekvaardigheid. Daarnaast kunnen mensen ook bij de Bibliotheek terecht voor het verbeteren van hun digitale vaardigheden. En voor hulp bij vragen over de digitale overheid, zoals DigiD, rijbewijs, toeslagen en belastingen.

Taalhuisloket
In de Bibliotheek vind je ook het Taalhuisloket. Het is dé plek om een start te maken met het verbeteren van basisvaardigheden. Je vindt er een overzicht van alle mogelijkheden en wordt verwezen naar een passend aanbod. Het Taalhuisloket is ook de plaats voor vrijwilligers om uit te vinden wat bij hen past.

Stichting ABC
Stichting ABC behartigt de belangen van en voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Ze doen dit samen met ervaringsdeskundigen; de Taalambassadeurs. Zij delen hun ervaring en kennis over laaggeletterdheid. Ze helpen bedrijven en instanties om hun teksten in brieven en op websites begrijpelijk te maken. Door het geven van voorlichting kunnen zij andere mensen motiveren om aan hun basisvaardigheden te werken. Meer informatie over Stichting ABC is te vinden op de website ABC.
 
(digi)Taalnetwerkzeeland
Meer weten over het aanbod van de Taalhuizen en Taalpunten in Zeeland?
Kijk op de website van (digi)Taalnetwerk Zeeland.

Reactie schrijven

Commentaren: 0