· 

Startbijeenkomst eerste icoonproject Delta Climate Center

Hoe produceren we in de Zeeuwse delta duurzaam, lekker, betaalbaar en gezond voedsel? Delta Protein is het eerste van drie icoonprojecten van het Delta Climate Center (DCC).

Zeewier

Op woensdag 4 september ging het van start met een bijeenkomst in Dockwize in Vlissingen. In het project ontwikkelen onderzoekers innovaties voor de Zeeuwse voedselsector die zorgen voor vernieuwing en daarmee de sector duurzaam versterken. Ze doen dit in nauwe samenwerking met de Zeeuwse bedrijven, van veredelaars tot winkels en horeca.

Met de icoonprojecten maakt het nieuwe klimaatcentrum in Vlissingen een vliegende start. Alle oprichtende organisaties van het DCC nemen deel aan deze omvangrijke, meerjarige onderzoeksprojecten: Scalda, HZ University of Applied Sciences, University College Roosevelt, NIOZ, Universiteit Utrecht en Wageningen University & Research. Voor Delta Protein werkt het zestal verder samen met onder meer FoodDelta Zeeland.

Delta Protein richt zich op het produceren van duurzaam, lekker, betaalbaar en gezond voedsel in de Zeeuwse delta, zowel uit de zee als van het land. Het idee erachter is simpel: benut wat de natuur ons geeft en zorg dat lokale ondernemers en consumenten hiervan profiteren. In het project werken wetenschappers, van sociologen tot biologen, nauw samen met bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden om alle doelen te realiseren.
Onderwijs speelt belangrijke rol

De partijen bij elkaar brengen en laten samenwerken is een essentieel onderdeel. Ook het onderwijs speelt een belangrijke rol. “We hebben mensen met de juiste opleidingen nodig om de bedachte oplossingen in de praktijk te brengen”, zegt projectleider Klaas Timmermans van het NIOZ. “We richten ons ook op hoe we een nieuwe aanpak in Zeeland kunnen realiseren, vooral gericht op het produceren van eiwitrijk voedsel dat duurzaam, lekker, betaalbaar en gezond is.”

De startbijeenkomst vindt plaats in Dockwize aan de Edisonweg in Vlissingen en duurt van 10.00 tot 17.00 uur. Er is een keynote van eetontwerper Marije Vogelzang, betrokken deskundigen presenteren het project, er is een paneldiscussie en ’s middags gaan de deelnemers creatief aan de slag met de toekomstige voedselproductie en – verwelking in Zeeland.

Reactie schrijven

Commentaren: 0