· 

Onthulling kartonnen bouwplaat PSD-veerboot Koningin Emma

Tijdens Open Monumentendag 2024 (14 september 2024) organiseert PSDnet.nl weer een Open Dag op de voormalige PSD-boot Koningin Emma.

Bouwplaat voorbeeld PSD-veerboot Koningin Emma

Aan boord zal ‘s ochtends een nieuwe kartonnen bouwplaat van het schip worden onthuld. Liefhebbers kunnen hun eigen veerboot maken (lengte 59 cm) door 12 pagina’s aan onderdelen te knippen en lijmen. De verkoop van de bouwplaat verloopt niet via PSDnet.nl en is een privé-initiatief van een van de ‘Emma vrijwilligers’ Adrie Koppejan in samenwerking met uitgeverij Scaldis Modelclub.

Open Monumentendag 2024
In de afgelopen drie jaar hebben wij in Vlissingen drukbezochte Open Dagen gehouden op het historische schip. Al kunnen we eigenlijk beter spreken over een ‘pop-up’ PSD-tentoonstelling, want het is veel breder dan alleen de Emma.

PSD komt tot leven aan boord
Tijdens de vorige 12 Open Dagen is wederom gebleken: PSD leeft nog altijd in Zeeland. De Koningin Emma is natuurlijk een oude dame, bouwjaar 1933, toch hebben we een aantal oud-bemmaningsleden en een hoop passagiers van destijds mogen verwelkomen aan boord. Veruit de meeste mensen hebben herinneringen aan de latere schepen. Bijvoorbeeld de drie ‘Prinsessenboten’ uit de jaren 50/60, of de laatste dubbeldeksveerboten.

Veel verschillende bezoekers
Aan boord komt een gevarieerd gezelschap kijken. Natuurlijk PSD-liefhebbers, oud-medewerkers van de PSD, maar ook (buitenlandse) toeristen, liefhebbers van oude machines en oud-medewerkers van werf De Schelde, om een selectie te noemen. Ook zien we dat er interesse is van familieleden van PSD’ers die graag willen zien waar hun vader of opa zo trots op was.

Hotelschip & ‘pop-up’ PSD-tentoonstelling
De Koningin Emma is primair hotelship in Vlissingen, uitgebaat door Kloeg Collection. In de voormalige salons ontbijten ‘s ochtends de hotelgasten van de 10 suites. Tijdens de Open Dagen toveren we de Emma om tot een tijdelijke PSD-tentoonstelling. In de salon en aan dek zetten we infoborden neer met grote historische foto’s, aan dek hangen PSD-uniformen, we hebben tientallen historische foto’s en bijna alle PSD-boeken zijn aanwezig om te
bekijken. Na de Open Dagen is de Emma weer volledig opgeruimd en voor de hotelgasten.

Reactie schrijven

Commentaren: 0