· 

Waarom deze activisten níet opruimen op World Cleanup Day

Tijdens PAC (Plastic Activisten Conferentie) niet opruimen, maar kijken naar beter verpakkingsontwerp. Terwijl miljoenen mensen wereldwijd zullen deelnemen aan World Cleanup Day om zwerfafval op te ruimen, gaan in Leiden plastic activisten een stap verder:

Afbeelding van Friedrich Teichmann via Pixabay

Hoe kunnen we voorgoed stoppen met opruimen?
Milieuorganisaties, beleidsmakers, zwerfafvalrapers en bedrijven komen tijdens de Plastic Avengers Conferentie (PAC ‘24) samen om concrete oplossingen te ontwikkelen voor het aanpakken van plasticvervuiling bij de bron. De vraag die tijdens PAC ‘24 centraal staat: wat is na statiegeld de volgende grote stap in de strijd tegen zwerfafval?

Stoppen met opruimen op World Cleanup Day
Hoewel opruimen belangrijk blijft, vinden de organisatoren van PAC ‘24 – waaronder Merijn Tinga (Plastic Soup Surfer), Dirk Groot (Zwerfinator) en Ariane van Mancius (Now New Next) – dat het tijd is voor structurele oplossingen. De jaarlijkse opruimacties pakken de kern van het probleem niet aan. Dirk: “Het hele jaar door wordt er zwerfafval geraapt door fantastische vrijwilligers. De plastickraan is inmiddels wat dichter gedraaid, maar de
noodzaak blijft en we blijven maar dweilen. Hoog tijd dat die kraan écht dicht wordt gedraaid, zodat we kunnen stoppen met opruimen.”

Op 20 september wordt tijdens de conferentie dieper ingegaan op wat we van zwerfafval kunnen leren en hoe we verpakkingen zodanig kunnen ontwerpen dat ze niet meer op straat eindigen. “We richten ons deze dag niet op de consument, maar op de verpakking zelf,” aldus Merijn Tinga. “Bijvoorbeeld; welke eigenschappen van een leeggedronken beker bepalen nu dat deze in de bosjes belandt?” Op de dag worden nieuwe
verpakkingsontwerpen gepresenteerd, zoals de eetbare verpakkingen van Primus en de zeewier verpakkingen van Conpax.

Van inzichten naar beleid
Tijdens de conferentie zullen experts uit de verpakkingsindustrie samen met de activisten en beleidsmakers aan de slag gaan. De uitkomsten van deze sessies worden direct vertaald naar beleidsvoorstellen, die aan het einde van de dag overhandigd worden aan Tweede Kamerlid Geert Gabriëls (GroenLinks-PvdA).

SPRONCK Prijs 2024: Inspiratie voor de toekomst
Een ander hoogtepunt van de dag is de uitreiking van de SPRONCK Prijs 2024. Deze prijs van € 2024 wordt toegekend aan het meest veelbelovende initiatief in de strijd tegen plasticvervuiling. De prijs wordt beoordeeld door een deskundige jury, waaronder Elisah Pals van Zero Waste Nederland.

Sprekers en dagindeling
De conferentie wordt gepresenteerd door Marit van Bohemen. Sprekers zijn onder andere Merijn Tinga, Dirk Groot, Ariane van Mancius (Now New Next), Joost Barendrecht (IVN/World Cleanup Day NL) en Jeroen Verbrugge (Thinking Design). De dag biedt een inspirerende omgeving waarin activisten, bedrijven, beleidsmakers en milieuorganisaties samenwerken om echte verandering teweeg te brengen.

Praktische informatie
De Plastic Avengers Conferentie 2024 vindt plaats op 20 september 2024 van 09:30 tot 17:00 in de Makerscentrale, Langegracht 72, Leiden. Meer informatie en tickets: Plastic Avengers Conferentie 2024.

Reactie schrijven

Commentaren: 0