· 

Tweetal lezingen over: De bevrijding begint met het 'water'

Stichting Oorlogsjaren in Vlissingen organiseert in het kader van de 80 jarige bevrijding een 2-tal interessante lezingen.

Video still YouTube RTV Vlissingen: Vlissingen herdenkt 75 jaar Slag om de Schelde 26 oktober 2019 op Uncle Beach

Vliegtuigen van de Britse Royal Air Force bombardeerden tijdens de Tweede Wereldoorlog in oktober 1944 de dijken van Walcheren. Het doel was de Schelde en daarmee de haven van Antwerpen veilig te stellen voor het aanvoer van geallieerde troepen. Walcheren werd onder water gezet voor de bevrijding van Europa.

Het eerste bombardement werd uitgevoerd op 3 oktober 1944 op de dijk bij Westkapelle, hierbij verloren vele bewoners hun leven. De dijk bij Ritthem werd evenals de Nolledijk voor het eerst gebombardeerd op 7 oktober 1944. Het water liep tot meer dan 2 meter hoog de polder Walcheren in en vernietigde de landbouw en het groen. Er vielen ook veel burgerslachtoffers te betreuren. Deze stappen waren nodig om de opmars van de geallieerde legers mogelijk te maken. Het laatste bombardement was op 24 oktober op de schutsluizen bij Vlissingen. De inundatie van Walcheren was een feit. Een oorlog die moest stoppen!

De bombardementen op Vlissingen en Ritthem herdenkt de Stichting Oorlogsjaren in Vlissingen op zondagmiddag 6 oktober 2024 met 2 interessante lezingen. Deze zijn gratis te bezoeken.

1) Lezing Ritthem/ Souburg: aanvang 14.30 uur, inloop vanaf 14.00 uur in het dorpshuis ‘De Verwachting’ Dorpsstraat 22-24, Ritthem. Spreker: Wim de Meij , gespecialiseerd in de geschiedenis van Ritthem en Souburg

2) Lezing Vlissingen: aanvang 15.00 uur, inloop vanaf 14.30 uur in de pakhuizen van het muZeeum Nieuwendijk 11 Vlissingen. Spreker: Cor Heijkoop, gespecialiseerd in maritieme geschiedenis en WOll in Zeeland.

Hieronder kunt u de A 3 poster (via PDF doc) downloaden. 

Download
A3 poster lezingen.pdf
Adobe Acrobat document 1.3 MB

Reactie schrijven

Commentaren: 0