· 

Open Dag Zeeuws Archief in teken van bevrijding van Zeeland

MIDDELBURG - In het herdenkingsjaar waarin we tachtig jaar vrijheid vieren, staat de Open Dag van het Zeeuws Archief op zaterdag 2 november 2024 volledig in het teken van de bevrijding van Zeeland.

Na de bevrijding ligt Zeeland in puin. Burgers zijn getraumatiseerd, de rollen tussen goed en fout zijn plots omgedraaid. Tegelijkertijd wordt Zeeland weer opgebouwd en worden er plannen gemaakt die het Zeeland van vandaag de dag vormgegeven hebben. Tijdens deze dag krijg je de kans om in de ondergrondse depots van het Zeeuws Archief een kijkje te nemen. Daarnaast zijn er boeiende lezingen en rondleidingen door de binnenstad van Middelburg. De dag sluit traditiegetrouw af met de Vriendenlezing, die dit jaar door historicus Jessica van Geel wordt gegeven.
 
Collaboratie en berechting
Niet voor iedereen was de periode direct na afloop van de oorlog er een van bevrijding. Personen die Duitsgezind waren of van wie men dacht dat ze ‘fout’ waren geweest, werden hard aangepakt. Lo van Driel vertelt erover in zijn lezing. Er zijn meer lezingen: Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen onderzochten hoe bestuurders in Zeeland omgingen met collaboratie en hoe zij na de oorlog berecht werden.

Schaarste en wederopbouw
Vandaag is een unieke kans om een kijkje te nemen in de ondergrondse depots, onder leiding van een archiefmedewerker. Je leert alles over de periode rondom de bevrijding aan de hand van originele archiefstukken. Voor wie geïnteresseerd is in wederopbouw is er een stadswandeling door het centrum van Middelburg.

Het uitgebreide programma en de details zijn te vinden op de website van het Zeeuws Archief.

Vriendenlezing
Als afsluiting van de Open Dag wordt de jaarlijkse Vriendenlezing gehouden, georganiseerd door de Stichting Vrienden van het Zeeuws Archief. Dit jaar vertelt Jessica van Geel over de relatief onbekende verzetsstrijder Truus van Lier.

Jessica van Geel (1973) is schrijver, historicus en journalist. Ze schreef eerder het boek I love you, Rietveld over de liefde tussen architect Gerrit Rietveld en Truus Schröder. In 2022 publiceerde Van Geel de biografie over Truus van Lier, de eerste Nederlandse vrouw die vanwege haar verzet gefusilleerd is. Met dit boek was Van Geel genomineerd voor zowel de Brusseprijs als de Kleio Klasseprijs 2023.

Reactie schrijven

Commentaren: 0