· 

Toename woningvoorraad in Zeeland met 41 procent gedaald

Amsterdam, 17 oktober 2024 -  In Zeeland zijn dit jaar 41 procent minder woningen aan de woningvoorraad toegevoegd dan vorig jaar. Dit blijkt uit een analyse van VvE-beheerder Parel Beheer, gebaseerd op de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de eerste acht maanden van 2024.

Woningbouw  © VLI Media

Dit jaar zijn er in de provincie Zeeland 188 woningen per 100.000 inwoners bijgekomen. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode nog 319. Hiermee ligt de toename van de woningvoorraad in Zeeland 23 procent boven het Nederlandse gemiddelde van 243 woningen per 100.000 inwoners. De toename van de woningvoorraad in Zeeland komt vooral door het aantal toegevoegde nieuwbouwwoningen. Dit jaar zijn er 267 nieuwbouwwoningen per 100.000 inwoners bijgekomen, terwijl dat er vorig jaar nog 340 waren.

Het verschil tussen de toename van de woningvoorraad en het aantal toegevoegde nieuwbouwwoningen komt vooral door het aantal gesloopte woningen. Daarnaast hebben ook andere onttrekkingen en toevoegingen, zoals door splitsing, verbouwing of verandering van gebruik, invloed op de woningvoorraad.

Duidelijke verschillen tussen provincies
Over heel Nederland ligt de toename van de woningvoorraad dit jaar 14 procent lager dan vorig jaar. In de provincies Groningen, Friesland en Limburg is de toename van de woningvoorraad per inwoner het kleinst. In Noord-Holland, Flevoland en Zuid-Holland is de grootste toename te zien.

Bekijk de volledige uitkomsten, inclusief analyse per provincie op: Parelbeheer.nl

Reactie schrijven

Commentaren: 0