· 

Nollebos bestaat volgend jaar 100 jaar!

Volgend jaar (2025) is het precies 100 jaar geleden dat de werkzaamheden zijn begonnen bij de grondlegging van het stadspark.

Nollebos  © VLI Media

Het was in 1925 dat onze voormalige burgemeester, dhr. Carel Albert van Woelderen, het startsein gaf voor de werkzaamheden van het aanleggen van een park voor de lokale bevolking. Deze werkzaamheden werden voor een groot deel in het leven geroepen om de sociale werkvoorziening te ondersteunen. Helaas werd bijna 20 jaar later dit park, wat toen waarschijnlijk al heel mooi was, geheel verwoest door de geallieerde inundatie van 1944. Gelukkig werd het idee van een stadspark weer nieuw leven ingeblazen door het college midden jaren ’70, destijds bij de realisatie van het Park Westduin met de inbreng van landschapsarchitect Michiel den Ruijter van de Floriade.

De combinatie van wat nu het Nollebos heet en het steeds fraaier wordende Park Westduin is een eeuw later gegroeid tot een uniek natuurobject dat voor de volgende generaties moet worden gekoesterd voor haar unieke waarden. Tijdens de raadsperiode 2014-2018, toen plannen bekend werden voor het bouwen van een hotel en 240 vakantiehuizen in bos en park, werd duidelijk hoeveel dit stadspark voor de bevolking en bezoekers van Vlissingen betekent. Een 100-jarig jubileum voor ons Nollebos, hoe mooi is dat! 100 jaar is een leeftijd die, als een inwoner van de Gemeente Vlissingen dit mag bereiken, nooit onopgemerkt voorbijgaat. Het bestuur van Vlissingen besteed daar altijd aandacht aan door middel van een persoonlijk bezoek door burgemeester. De SGP wil daarom de volgende vragen stellen aan het college:

Is het college ervan op de hoogte dat het Nollebos volgend jaar 100 jaar bestaat?
Krijgt dit 100-jarig jubileum van het Nollebos komend jaar aandacht van het college?
Zijn er al plannen gemaakt door het college om dit gedenkwaardige jubileum van het Nollebos op een bepaalde manier onder de aandacht te brengen?
Is er budget vrijgemaakt om het 100-jarig jubileum van het Nollebos te vieren?
Is er contact geweest met de gemeentearchivaris om bijvoorbeeld een foto-expositie  “100 jaar Nollebos” te organiseren/in te richten in de publiekshal van het stadhuis?
Gaat de afdeling Communicatie, door middel van de website, sociale media-kanalen en op de pagina Blauw Geruite Kiel in De Bode, komend jaar aandacht besteden aan het 100-jarig jubileum van het Nollebos?
Het Nollebos is onderdeel van een zeer bijzonder natuurgebied met een rijke geschiedenis (Fort de Nolle, Buitenplaats Zwanenburg, onderdeel Atlantik Wal). Er is sprake van hoge archeologische, landschappelijke, artistieke, historische en biodiversiteitswaarden én van groen erfgoed. Is het 100-jarig Nollebos komend jaar reden voor het college om het bos een feestelijke vorm van goed onderhoud of een feestelijke inhaalslag van achterstallig onderhoud te geven, om dit waardevolle bos nog veel extra 100-jarige jubilea te laten beleven met de inwoners en bezoekers van Gemeente Vlissingen?

Reactie schrijven

Commentaren: 0