· 

Investering voor InsectSense om objectieve smaakmeting verder te verbeteren

Wageningen - Uit Vlissingen afkomstige Dr. Margriet Roelse krijgt rol als ChiefScientific Officer bij deeptech startup InsectSense.

Van links naar rechts: Margriet Roelse, Steven Alexander, Aria Samimi, Leon Schipper

InsectSense, een biotechnologische startup uit Wageningen, heeft een pre-seed ronde van €800k opgehaald bij Capricorn Partners, Oost NL en een angelinvesteerder. Het bedrijf richt zich op de ontwikkeling van zijn ReceptomiX technologie voor het objectief meten van smaakeigenschappen. De investering stelt het bedrijf in staat om haar technologie klaar te maken voor marktintroductie, het team te versterken en de ReceptomiX apparatuur en software verder te ontwikkelen.

InsectSense, opgericht door Aria Samimi (CEO) en Leon Schipper (CTO), is een deeptech start-up die smaakeigenschappen objectief kan meten. Een eerste versie van hun product bestaat uit een biochip met menselijke en insectenreceptoren, een benchtop apparaat dat signalen uitleest en software die de interpretatie van de gegevens mogelijk maakt.

Vlissingse Margriet Roelse treedt toe tot managementteam
Met de investering treedt de uit Vlissingen afkomstige Dr. Margriet Roelse toe tot InsectSense als Chief Scientific Officer (CSO). Margriet heeft een onderzoeksverleden van 17 jaar bij Wageningen University & Research, waar ze zich vooral richtte op de technologie die ten grondslag ligt aan ReceptomiX. Bij InsectSense zal Margriet de wetenschappelijke ontwikkeling leiden. Het team werd in april 2024 al versterkt met Steven Alexander, die een uitgebreide achtergrond heeft in de voedingsmiddelenindustrie. Steven neemt de rol van Chief Business Officer op zich en is als partner verantwoordelijk voor zowel de bedrijfsontwikkeling als business development.

Objectief meten van smaak
De ReceptomiX technologie meet objectief en snel hoe de bioactiviteit van moleculen smaakbeleving en gezondheidseffecten beïnvloedt. In tegenstelling tot traditionele analysemethodes die de moleculen in een product enkel identificeren, bootst ReceptomiX insectenantennes na en combineert dit met menselijk DNA voor detectie om inzicht te krijgen in hoe deze moleculen door mensen worden waargenomen. Nu vertrouwen smaak- en voedselproducenten nog vaak op subjectieve menselijke panels voor dergelijke beoordelingen.

Investering verbetert productontwikkeling
De investering stelt InsectSense in staat hun technologie verder te ontwikkelen. Aria Samimi, CEO van InsectSense, benadrukt het belang van de investering: “Dit pre-seed kapitaal helpt ons om marktfeedback te verzamelen van eerste klanten, tegelijkertijd kunnen we investeren in R&D om een massaproduceerbare biochip te maken. Het is vaak een uitdaging om investeringen aan te trekken voor startende deeptech bedrijven die platformtechnologieën ontwikkelen. We zijn dankbaar dat deze gerenommeerde investeerders vertrouwen hebben in ons, onze visie en onze technologie.”

De financieringsronde wordt mogelijk gemaakt door het Dutch Industrial Biotech Seed Fund, beheerd door het Cleantech Team van Capricorn Partners, en het Innovatie- en Energiefonds Gelderland, beheerd door Oost NL, de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor de regio Oost-Nederland. De angelinvesteerder werd via het Business Angel netwerk van Oost NL gekoppeld.

Investment Director Damien van der Bijl ziet de grote belofte van ReceptomiX: “We kijken ernaar uit om samen te werken met het team van InsectSense om deze spannende technologie op de markt te brengen. Smaak is nog steeds een van de grootste obstakels bij de ontwikkeling van vlees- en zuivelalternatieven en de afhankelijkheid van subjectieve smaakpanels maakt het kostbaar en tijdrovend. InsectSense is de ideale partner voor iedereen die de voedsel- en drankoplossingen van morgen ontwikkelt en het heeft het team om te leveren”.

Jos Putker, investment manager Food bij Oost NL: “We zijn al vanaf een zeer vroeg stadium betrokken bij de ontwikkeling van InsectSense. Het is geweldig om te zien hoe het team en de technologie zich ontwikkelen. Deze investering stelt hen in staat om de volgende stap in de markt te zetten. Uiteindelijk zal de technologie van InsectSense voedselproducenten helpen smakelijke producten te leveren aan consumenten. Dit is ook gunstig zijn voor de ontwikkeling van alternatieve eiwitproducten, waardoor we de eiwittransitie kunnen versnellen.”

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Papa (zaterdag, 18 januari 2025 13:32)

    Een groot compliment, voor het behaalde resultaat. Ben heel trots op je.