· 

Restauratieopleidingen en cursussen in Zeeland van start

Het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen (NCE) zal in samenwerking met het Nationaal Restauratie Centrum (NRC), Restauratie & Innovatie in de Bouw in Overijssel (RIBO) en de ErfgoedAcademie de komende drie jaar opleidingen en cursussen aanbieden om ambachtslieden op te leiden tot restauratiespecialisten in Zeeland. Provincie Zeeland heeft een subsidie van 150.000 euro beschikbaar gesteld om hier een impuls aan te geven.

Foto: Gedeputeerde Van der Maas bij de start van de restauratieopleidingen en - cursussen in Zeeland

Restauratieopleidingen zijn hard nodig. Want in Zeeland is een groot te kort aan restauratie specialisten en vakmensen. Bovendien staat het gebouwde erfgoed in Zeeland er niet goed voor. Ambachtelijke kennis is nodig om erfgoed kwalitatief hoogwaardig te restaureren. Als er niets gebeurt, dreigt kennis en kunde van het ambacht te verdwijnen.

In Zeeland wordt vanaf studiejaar 2025/2026 vijf opleidingen en zeven cursussen aangeboden door de onderwijsinstanties NCE, NRC, RIBO en de Erfgoed Academie. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een opleiding te volgen tot specialist restauratie timmerman. Zo’n timmerman kan helpen bij het vervullen van de restauratieopgave van molens in Zeeland. Ook komt er een cursus gericht op het beoordelen van de bouwkwaliteit van erfgoed. Deze cursus is relevant voor overheidspersoneel zoals gemeenteambtenaren die een taak hebben in toezicht en handhaving op het onderhoud van Rijksmonumenten. Deze opleidingen zijn ook aantrekkelijk voor aannemersbedrijven die een ERM-certificering willen behalen en hiervoor hun werknemers willen laten bijscholen in verschillende restauratiedisciplines. Het is de bedoeling om 70 nieuwe ambachtslieden op te leiden en 100 mensen te bereiken met het cursusaanbod binnen 3 jaar.

Naast dat het NCE opleidingen en cursussen aanbiedt in Zeeland, zal de subsidie van de Provincie gebruikt worden om de drempel te verlagen voor deelnemers door tegemoet te komen in de lesgelden. Hierdoor wordt het ook aantrekkelijker voor aannemers om tijd vrij te maken voor hun medewerkers om deel te nemen aan een opleiding of cursus en wordt de drempel verlaagd voor mensen die zich willen specialiseren of omscholen.

Gedeputeerde Harry van der Maas: “Het is erg mooi dat we de komende jaren via deze weg een impuls te geven aan de restauratieopgaven waar we in Zeeland voor staan. Dat is een van de doelen uit uitvoeringsagenda Cultuur & Erfgoed 2025-2032. Door te investeren in restauratieonderwijs zorgen we niet alleen dat vaardige restauratiespecialisten worden opgeleid, maar dragen we ook bij aan het in stand houden van beeldbepalende monumenten in Zeeland.”

Meer informatie over het opleidingsaanbod leest u op: www.erfgoedopleidingen.nl/nce-opleidingen

Reactie schrijven

Commentaren: 0