· 

Vrijheidsmaaltijd in iconische Machinefabriek Vlissingen

Op 5 mei schuiven 350 inwoners van Vlissingen aan voor een bijzondere Vrijheidsmaaltijd in de Machinefabriek: een locatie die normaal niet toegankelijk is voor publiek.

Foto: Wethouder Wilfried Boonman en Verschilmaker José Bars in de Machinefabriek.

De maaltijd vindt plaats voorafgaand aan het Bevrijdingsfestival Zeeland en wordt omlijst met optredens, voordrachten en korte voorproefjes uit het inhoudelijke programma van het festival. Het kleurrijke programma brengt het gesprek over vrijheid op gang – met de stad en haar nautische en verbindende geschiedenis als inspiratiebron.

Ontmoetingen aan de eettafel
Vrijheidsmaaltijden zijn ontmoetingen met impact: waar vrienden en vreemden aan tafel gaan en verhalen delen en ze zijn er in allerlei vormen en groottes. Deze traditie groeit en ieder jaar zijn er meer locaties, in 2025 maar liefst 1200. Van kleinschalig met buren tot groots op een iconische locatie. Elke Vrijheidsmaaltijd heeft een eigen karakter. In Vlissingen is de Machinefabriek een icoon van de stad, verbonden met de maritieme geschiedenis. Ooit onderdeel van scheepswerf De Schelde, bood het werk aan generaties Vlissingers. Nu vormt het rijksmonument voor één van de laatste keren in originele staat het decor van een publieksevenement, voordat een deel van het pand wordt getransformeerd tot parkeergarage.

Het festival in vogelvlucht
De Vrijheidsmaaltijd is verbonden met het Bevrijdingsfestival Zeeland, dat later op de dag plaatsvindt in het nabijgelegen Scheldekwartier. Verschillende sprekers en artiesten uit het Vrijheidstheater – onderdeel van het festival – geven tijdens de maaltijd een korte lezing, voordracht of performance tijdens de maaltijd. Hiermee worden de thema’s van het festival voelbaar aan tafel: vrijheid, verbondenheid en verhalen delen.

Weerspiegeling van de stad
De havenstad Vlissingen is van oudsher een plek waar mensen uit alle hoeken van de samenleving samenkomen. De Vrijheidsmaaltijd is daar een levendige weerspiegeling van: van jongeren en scholieren tot bestuurders, vluchtelingen en nieuwkomers via het Pennywafelhuis. De organisatie werkt nauw samen met onder andere het Vrijheidsmuseum in Nieuwdorp en scholen uit de regio.

Tijdens de maaltijd worden gesprekken over vrijheid op gang gebracht door presentator Kevin van Gorkum, die aanwezigen op interactieve wijze uitnodigt om ervaringen, ideeën en verhalen te delen. Veteranen en vertegenwoordigers van diverse maatschappelijke organisaties – elk op hun eigen manier betrokken bij vrijheid – schuiven aan om het gesprek te verdiepen.  Het programma wordt omlijst door diverse kunstzinnige en culturele elementen die vrijheid voelbaar maken. Zo zijn er optredens van Theater Gharib en de dansvoorstelling Danszee: Dansdroom, en wordt het publiek geraakt met muziek via Song for Freedom. Een bijzonder moment vormt het woord van Victor Ochen, voormalig Nobelprijsgenomineerde voor de Vrede, die zijn persoonlijke visie op vrijheid zal delen. Ook zijn er prominente aanwezigen zoals wethouder Wilfried Boonman en verschilmaker José Baars.

Toegankelijk voor iedereen
De maaltijd duurt van 11:00 tot 12:30 en is toegankelijk op aanmelding. Aanmelden kan via www.bevrijdingsfestivalzeeland.nl.

30 Vrijheidsmaaltijden in Zeeland
In heel het land vinden verschillende grote en intieme maaltijden plaats. Van sportvereniging tot buurthuis, en van stadsplein tot theater. In de provincie Zeeland alleen al zijn dit er 30. Alle locaties zijn te vinden op de Vrijheidsmaaltijdenkaart.

De Vrijheidsmaaltijden zijn een initiatief van Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met Vfonds. Vfonds kan dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij éxtra veel Vrijheidsmaaltijden ondersteunen dit jaar.

Reactie schrijven

Commentaren: 0